19 outubro 2024

A Decisão do TEDH (376)

 (Continuação daqui)

Palácio da Justiça, Bucareste


376.  În unanimitate

Marți, 19 martie 2024, în cauza Almeida Arroja vs. Portugalia, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la condamnarea penală a lui José Pedro Almeida Arroja pentru defăimare în formă agravată și pentru ofensă adusă unei persoane juridice. Acesta a insinuat, în timpul unei emisiuni pe canalul de televiziune Porto Canal, că o opinie juridică furnizată unui spital public de către o firmă de avocatură, al cărei director era un cunoscut politician și membru al Parlamentului European, ar fi fost motivată de interese politice.

Curtea a constatat, în special, că afirmațiile au făcut parte dintr-o critică amplă privind legăturile dintre politică și administrația publică și, ca atare, nu au fost afirmații de fapt. Prin urmare, atât condamnarea, cât și sancțiunile impuse, care ar fi avut un „efect de intimidare” asupra libertății de exprimare, au fost vădit disproporționate.

Fonte: cf. aqui


Comentário. Pois, a questão é mesmo essa. Como é que sete juízes do TEDH în unanimitate  não viram crime nenhum onde dois juízes do Tribunal da Relação do Porto, Pedro Vaz Patto e Francisco Marcolino, viram dois crimes. Eles andam a ver coisas. Será disto: cf. aqui?

(Continua acolá)

Sem comentários: